Åbent i dag kl. 10-20

Udstillinger 2001

Syv udstillinger blev det til i løbet af året. Årsagen var, at det blev besluttet, at udstillingerne skulle køre længere end tidligere.

26. januar – 25. februar 2001

Seks fra Finland

Skulpturer og malerier af yngre finske kunstnere, som alle er uddannet på Ateneum, Finlands billedkunstakademi.

Udstillingen var på initiativ af Finlandsinstituttet ved institutleder Esa Alanne.

Kunstnere: Markus Kåhre, Tapani Kokko, Inka Nieminen, Joakim Sederholm, Merja Parikka, Kaija Pekkarinen

3. marts – 1. april 2001

Solens rige – Lars Åkirke retrospektiv

Lars Åkirke debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1950 og var medlem af Grønningen siden 1965. Denne udstilling markerede hans 75-års fødselsdag samt hans 50-årige virke som kunstner, primært som maler, men også som skaber af mosaikker, litografier og skulpturer.

Udstillingen blev foreslået og organiseret af Ane Sofie Bugge.

7. april – 17. juni 2001

Zero Emission

Moderne japansk tekstil af Akihiko Izukura

Udstillingen i Rundetaarn viste smukke silkestoffer i baner forarbejdede efter blandt andet RA-vævning og ældgamle knytte-teknikker som KARA-KUMI, som kun meget få personer mestrer. Modsat kunne man også se arbejder, som er forarbejdet på en moderne, nyopfundet rundvæv. Der var også eksempler på hvordan uld kan forarbejdes til filt i en kæmpestor kugle. Udstillingen gav et indblik i Izukuras helt personligt udviklede farveteknikker.

Den japanske tekstilkunstner Akihiko Izukuras kunst er udviklet og skabt i ærbødig respekt for naturen – i økologisk balance. Han arbejdede med naturens egne produkter, forarbejdet ved brug af naturens kræfter, og med en filosofi om at intet måtte gå til spilde og om muligt ikke efterlade noget affald. Alt kan bruges og bringes til fuldbyrdede kunstneriske udtryk.

Reststofferne fra indfarvningen danner grundlag for udvikling af smukke keramiske glasurer eller iblandes papirmassen ved fremstilling af japanpapir, som herved får et helt specielt udseende.

Udstillingsidé og initiativ til, at udstillingen vises i Rundetaarn, skyldes arkitekt ph.d. Jens Hvass.

Lørdag den 7. april demonstrerede Akihiko Izukura Senshoku-do, en farveceremoni, som Akihiko Izukura har udviklet, hvori silketekstiler under ritualiserede former indfarves med organisk pigment.

Udstillingskatalog på japansk og engelsk

23. juni – 19. august 2001

Jorden er en syndefuld sang
“Amerikanske Billeder” i 25 år

Jacob Holdts fotografier fra USA og den tredje verden

Jacob Holdt udstillede for første gang i Danmark de originale fotos, der blev brugt i bogen “Amerikanske Billeder”, der udkom for 25 år siden. På udstillingen vises desuden billeder fra hans rejser i blandt andet Bolivia, Nepal, Thailand, Haiti, Nicaragua og Kosovo.

Jacob Holdt havde tidligere modsat sig en udstilling af sine billeder. Ideen til udstillingen kom, da ulandsorganisationen CARE lavede en udstilling med Jacob Holdts billeder fra Bolivia, Nepal og Thailand.

Arrangør: Jacob Holdt.

25. august – 30. september 2001

Paper Across Continents

En udstilling af unika-arbejder – dels af bemalede håndgjorte papirark i store størrelser af Paper Nao/Naoaki Sakamoto og i midten af salen en udstilling af bogbind udført af håndbogbinder Ernst Rasmussen.

Noaki Sakamoto udstillede første gang i Rundetaarn 27/2 – 28/3 1993.

Arrangør: Paper Nao/Noaki Sakamoto og håndbogbinder Ernst Rasmussen.

6. – 28. oktober 2001

Jørgen Dahlerup – Sølv – Design – Skulptur

Sølvsmed Jørgen Dahlerups arbejder igennem 50 år markerer en livsudvikling, hvor håndværk, design og kunst forenedes i de udstillede værker. Jubilæumsudstillingen om kirkesølv rettede sig mest til kirkeligt og fagligt interesserede.

På udstillingen vistes ca. 250 stykker kirkesølv/messing fra hele landet samt tegninger, modeller, værktøjer og industriel design i produktion.

Udstillingsarkitekt Niels Hvass.

Udstillingen er støttet af: Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Ansgarstiftelsen, Augustinus Fonden, Guld og sølvarefabrikantforeningen, Grosserer L.F.Foghts Fond, Dansikring sørger for transporten.

Udstillingskatalog

3. november 2001 – 6. januar 2002

Format

Seks vævere og tre smykkeformgivere fra det østjyske område, alle medlemmer af danske kunsthåndværkere, udstillede sammen for første gang under temaet format med små smykker over for store vævede tekstiler – modsætninger mødtes. I forhold til titlen “Format” forholdt deltagerne sig til hinanden 6:3.

De ni kunsthåndværkere bor og arbejder alle i det østjyske område.

Foto: Ivar Mjell, Udstillingskonsulent: Marie Louise Schultz-Petersen, Grafisk Design: Pacesetters.dk.

Deltagere: Tekstil: Anne Louise Bang, Anne-Birgitte Hansen, Hanne Foss Brink, Helene Vonsild, Helle Trolle, Merete Erbou Laurent. Smykker: Birgitte Støvring, Mette Vivelsted og Mette Østberg.

Støttet af Esther og Jep Finks Mindefond for arkitektur og kunsthåndværk, Augustinus Fonden og BG fonden.