Åbent i dag kl. 10-18

Art and Science in Symbiosis

Dato
24.10.2024
Tid
19:30
Sted
Bibliotekssalen
Pris
80 kr.

Art and Science in Symbiosis

Hør mere om kunstens rolle i formidlingen af klimakrisen, den videnskabelige forskning og de kunstneriske og videnskabelige metoder, der ligger bag tilblivelsen af udstillingen “Koralvæsen”, når videokunstner Maja Friis og postdoc ved Marinbiologisk Sektion på KU, Elena Bollati, gæster tårnet med en talk.

Udstillingen “Koralvæsen” er en audio-visuel installation, der er dybt forankret i videnskabelig forskning i koraller og deres respons på den globale opvarmning.

Kunst og videnskab i symbiose

Videooptagelserne i udstillingen er blevet skabt i et tæt samarbejde med koralforskere ved Marinbiologisk Sektion på Københavns Universitet. Hør mere om ArtScience-samarbejdet samt forskningen og metoderne bag udstillingen i en talk, hvor kunstneren og den ledende forsker på projektet giver indsigt i det tværdisciplinære samarbejde der ligger bag optagelserne af korallerne til udstillingen. 

Sammen vil de også diskutere, hvordan samarbejdet mellem kunst og forskning kan åbne op for nye indsigter og erkendelser.

Bemærk: Talken foregår på engelsk.

Der vises både videoklip, der indgår i udstillingen, og billeder taget “behind the scenes”.

Adgang til udstillingen og til Rundetaarn er inkluderet i billetprisen.

Om udstillingen

Filmdokumentarist og videokunstner Maja Friis står bag udstillingen “Koralvæsen”, der udforsker klimaforandringernes påvirkning af klodens koraller gennem forskningsbaseret kunst.

I samarbejde med et team af koralforskere fra Københavns Universitet har Friis foretaget makrooptiske optagelser af udvalgte tropiske koralarter. Videoportrætterne lader publikum opleve de bittesmå væsner i helt stor skala og på en anderledes intim måde.

“Kunsten har potentiale til at formidle naturens tilstand med ufiltreret alvor og gennem et sanseligt sprog, der kan røre os på et dybere, eksistentielt plan. Ved at oversætte videnskabelige data til æstetiske oplevelser håber jeg at være med til at vække nye erkendelser, der kan sanseliggøre vores klimabevidsthed og bringe os tættere på at forstå de livsformer, vi deler verden med, og de irreversible omvæltninger, de udsættes for”, udtaler Maja Friis.

Samarbejdet om optagelserne viste sig også at være frugtbart for forskerne, da videooptagelserne gav dem nye indsigter og mulighed for at visualisere koralblegning med værktøjer, der ikke normalt er tilgængelige i deres laboratorium:

“In 10 years working with corals, I have measured this phenomenon countless times but I have always looked at it indirectly, through signals, numbers, graphs. But now for the first time, I felt like I could truly witness coral bleaching. The method allowed me to notice movement patterns that my previous approaches had overlooked”, udtaler Elena Bollati, postdoc ved Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Framegrab: Fungia. Videoportrættet visualiserer fænomenet koralblegning – koraldyrets transformation i adfærd og farve under varmepåvirkning.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.