Bemærk: Bibliotekssalen er lukket mellem 11. og 17. august grundet udstillingsskift.

Åbent i dag kl. 10-20

TALETID: Det tabte land og genetableringen af Danmarks vilde natur

Dato
07.09.2023
Tid
19:00 - 20:00
Sted
Bibliotekssalen
i Rundetaarn
Pris
100 kr. inkl. et glas vin

TALETID: Det tabte land og genetableringen af Danmarks vilde natur

De senere år er debatten om rewilding eksploderet i Danmark – særligt med afsæt i Molslaboratoriets forskning i ureguleret natur og den politiske aftale om etablering af i alt 15 naturnationalparker. Mange stemmer, følelser og hensyn væves ind i samtalen: Landbruget skal bruge plads til at dyrke fødevarer, mountainbikerne vil have stisystemer, og middelklassen vil have sommerhuse, mens planter, dyr og insekter på den anden side trives bedst i natur, der får lov at udvikle sig i fred og blive et mangfoldigt, forbundet økosystem. 

Med arrangementet, som afvikles som en modereret panelsamtale mellem to skønlitterære forfattere og to fagpersoner, ønsker vi at blive klogere på, hvad der er op og ned i debatten, facts og følelser, hvad rewilding går ud på, hvordan man konkret arbejder med det, og hvilke udfordringer der kan være undervejs. 

Arrangementet præsenteres i samarbejde med Københavns Hovedbibliotek og foregår i Rundetaarns Bibliotekssal, hvor man samtidig kan opleve udstillingen ”Dansker med ulve”, der tematiserer, hvorvidt der er plads til vild natur i Danmark. 

Billetten koster 100 kr. inkluderer et glas vin og muligheden for at gå op på toppen af Rundetaarn og nyde udsigten over det smukke København. 

Panelet består af: 

Charlotte Weitze 

Forfatter. Har i sit forfatterskab kredset om menneskets forhold til naturen, og Weitzes bøger udspiller sig oftest i et univers, hvor det magiske og realistiske blandes. Senest har Weitze skrevet romanen ”Rosarium”: en slægtsfortælling, som af Berlingske er blevet kaldt ’botanik på LSD’. Weitze er stærkt engageret i klimadebatten, hvor hun insisterer på individets og kunstens rolle i den store omstilling. 

Andreas Vermehren Holm 

Forfatter og redaktør for skriftserien ’Bestiarium’ og ’Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik’. Vermehren udkom i 2022 med ’Nye mytologier’, hvis tekster peger i retning af, hvordan det vil være muligt for os at skabe nye forestillinger om menneskets tilhørsforhold til og betydning på jorden 

Phie Ambo 

Filmdokumentarist, som netop nu er aktuel med filmen ’Organiseret vildskab’ om rewilding i Hammer Bakker. Ambo har instrueret adskillige prisvindende film, blandt andet ‘Family’ (2001), ‘Gambler’ (2006) og ‘Så meget godt i vente’ (2014) samt ‘Genopdagelsen’ (2019) om børns kontakt med naturen og ‘70/30’ (2021), der afdækker det politiske forløb omkring tilblivelsen af klimaloven i 2019. 

Hans Henrik Bruun 

Lektor ved Biologisk Institut, Københavns Universitet. Forsker i økologi og biologisk mangfoldighed med særligt fokus på samspil mellem arter i samfund af planter, dyr og svampe. 

Moderator: Emmy Laura Peréz Fjalland, kulturgeograf, der arbejder med landskaber og bæredygtighed og spørgsmål inden for miljøhumanisme. 

Arrangementet er en del af Golden Days 2023. 

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.