Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
AFLYST: Stjernekig og astronomiske samtaler: Stjernestøv og galakser med Anja C. Andersen
AFLYST: Stjernekig og astronomiske samtaler: Stjernestøv og galakser med Anja C. Andersen
Grundet restriktioner er arrangementet desværre aflyst, og forkøbte billetter refunderes hurtigst muligt.
Rundetaarn indleder det nye år med at hvirvle op i stjernestøvet, når astrofysikeren Anja C. Andersen fortæller om en allestedsnærværende komponent i kosmos til januar måneds ”Stjernestøv og astronomiske samtaler”.
Vi kender det fra bogreoler og julenips, vi ikke har fået pakket væk. Men støv er andet og mere end noget, der skal fjernes med en støveklud eller en støvsuger.
Til årets første ”Stjernekig og astronomiske samtaler” tager astrofysikeren Anja C. Andersen os på en tur rundt i universet og sætter fokus på noget så småt og dog betydningsfuldt som stjernestøv eller kosmisk støv.
Anja C. Andersen er ekspert i det kosmiske støv, der findes i galakser som vores egen Mælkevej. Støvet dannes i stjerner, hvorefter det bliver blæst ud i rummet. I gas- og støvskyerne bliver nye stjerner dannet. Støvkorn spiller derfor en altafgørende rolle for, at stjerner og planeter kan dannes – og faktisk også for, at vi selv findes i universet i dag.
En tur i Observatoriet
Det bliver alt andet end støvet, når Anja C. Andersen fortæller om det forunderlige stjernestøv, der direkte eller indirekte påvirker de fleste forskningsområder inden for astronomi, og præsenterer nogle af de mange forskningsspørgsmål, som forskerne er optaget af at søge svar på.
Anja C. Andersen er professor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, forfatter til en række bøger og modtager af flere hædersbevisninger, blandt andet Rosenkjærprisen og H.C. Ørsted Medaljen i sølv.
Hun har tidligere fortalt, hvordan det var under en tur med skolen i Observatoriet på toppen af Rundetaarn, at hun besluttede at blive astronom, og før og efter hendes oplæg er der mulighed for at besøge netop Observatoriet og selv kigge ud i verdensrummet bistået af Rundetaarns dygtige observatorer.
”Stjernekig og astronomiske samtaler” er en ny satsning i Rundetaarn den første onsdag i hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn. Husk varmt tøj!