Åbent i dag kl. 10-20

Stjernekig og astronomiske samtaler: Sorte huller set fra Regensens tag

Dato
06.10.2021
Tid
19:00
Sted
Bibliotekssalen og Observatoriet
Pris
80 kr.

Stjernekig og astronomiske samtaler: Sorte huller set fra Regensens tag

Rundetaarn tager hul på vintersæsonens nye satsning ”Stjernekig og astronomiske samtaler” med en aften, hvor 22-årige Albert Sneppen fortæller om sin banebrydende opdagelse af, hvordan lyset afbøjes ved universets sorte huller.

I et kosmos fyldt med skønheder og uhyrlige giganter er det sorte hul stadig en usædvanlig beboer, der bryder med den menneskelige intuition. Et sort hul kan nemlig standse tiden selv, fange alt i sit indre og spejle universets lys på sin kant. Kort sagt udfordrer de sorte huller vores forståelse af tid, rum og lys.

En uløst gåde

Tidligere på året gjorde Albert Sneppen, der er fysikstuderende på Niels Bohr Institutet (NBI) ved Københavns Universitet, en opdagelse, der har skabt international opmærksomhed, fordi spørgsmålet om, hvordan lyset afbøjes nær de sorte huller, har været en uløst gåde for forskere i årtier.

Fra sin udkigspost på taget af Rundetaarns nabo, kollegiet Regensen, skulle Albert Sneppen forklare for en veninde, hvordan sorte hullers tyngdekraft kan bøje lysets baner, og her dukkede svaret op i form af en formel, som den unge fysiker siden har fortalt om i landsdækkende medier.

Kig selv ud i universet

Til den første omgang ”Stjernekig og astronomiske samtaler” i Rundetaarn har vi inviteret Albert Sneppen til at fortælle om sorte huller, som han selv kalder den mest usædvanlige beboer i kosmos. I sit oplæg forklarer han, hvordan de sorte hullers tyngdekraft kan bøje lysets baner, og giver sit bud på, hvordan hele universet kan ses på kanten af et sort hul.

”Stjernekig og astronomiske samtaler” er en ny satsning i Rundetaarn den første onsdag i hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn.

Programmet vil variere fra gang til gang, men vil hver gang inkludere muligheden for at kigge ud i universet selv bistået af Rundetaarns dygtige astronomer. Husk varmt tøj!

Grundet stor interesse foregår selve foredraget i Bibliotekssalen. Dørene åbnes fra kl. 18, hvor man kan før foredraget er velkommen til at opleve Observatoriet (også bemandet fra kl. 18). Efter foredraget kan der være kø til Observatoriet.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.