Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Stjernekig og astronomiske samtaler: Jørgen From – en tidlig astronom i Rundetaarn
Stjernekig og astronomiske samtaler: Jørgen From – en tidlig astronom i Rundetaarn
Til november måneds ”Stjernekig og astronomiske samtaler” giver professor emeritus Helge Kragh et sjældent indblik i astronomen Jørgen From, der ledede Observatoriet på toppen af Rundetaarn og var internationalt anerkendt for sin lærdom.
Når man taler tidlig dansk astronomi, kender de fleste Tycho Brahe og Ole Rømer. Nogle vil også nikke genkendende til Christen Sørensen Longomontanus, der var den første leder af Observatoriet på toppen af Rundetaarn. Men Longomontanus’ efterfølger Jørgen From er der ikke mange, der ved hvem er.
En kikkert i Rundetaarn?
Til ”Stjernekig og astronomiske samtaler” i november vil Helge Kragh, der er professor emeritus ved Niels Bohr Instituttet og tidligere har været professor i videnskabshistorie ved blandt andet Aarhus Universitet, fortælle om den lidet kendte danske astronom, hvis korte karriere som leder af Rundetaarns observatorium er et interessant vidnesbyrd om dansk kultur- og videnskabshistorie i perioden mellem netop Tycho Brahe og Ole Rømer.
Selv om Jørgen From ikke satte sig væsentlige spor i dansk astronomihistorie, var han i samtiden internationalt anerkendt for sin lærdom og havde kontakt med mange astronomer og naturfilosoffer i udlandet. Han var ligefrem den første dansker, der undersøgte himlen med en kikkert, og man har gættet på, at han også gjorde det fra Rundetaarn – men hvad er egentlig op og ned i den historie?
Unikke omgivelser
Alt det fortæller Helge Kragh om på en aften, der også byder på muligheden for selv at kigge ud i verdensrummet. Helge Kragh har bidraget til dansk astronomihistorie i flere arbejder, senest i et kapitel om Rundetaarn i sin bog ”Den sære historie om Venus’ måne og andre naturvidenskabelige fortællinger”, der udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof tidligere på året, og som også kan købes i Rundetaarns butik.
”Stjernekig og astronomiske samtaler” er en ny satsning i Rundetaarn den første onsdag i hver måned hele vinterhalvåret. Bliv klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på – og bliv beriget med nye tanker i unikke omgivelser i det gamle tårn. Husk varmt tøj!