Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Fra Ole Rømer til Andreas Mogensen
Fra Ole Rømer til Andreas Mogensen
Hvad har Rundetaarns gamle observatorieleder til fælles med vores allesammens yndlingsastronaut? Vær med, når astrofysiker Anja C. Andersen trækker tråde fra Ole Rømer til Andreas Mogensen og gør os klogere på, hvordan Rømers epokegørende opdagelse af lysets hastighed er forbundet til vores moderne GPS-systemer.
Astronomen Ole Rømer var dybt optaget af at at forbedre landkort ud fra systematiske observationer af Jupiter-måneformørkelser, da han som en sidegevinst gjorde den opdagelse, at lys har en fart, når det udbreder sig fra en lyskilde. Denne fart har vist sig at være en vigtig naturkonstant, og forståelsen af dette er bl.a. forudsætningen for det moderne GPS-system, som gør at vi kan opfylde Ole Rømers drøm om at forbedre landkortet. Men det er også forudsætningen for den danske astronaut Andreas Mogensens to missioner – Iriss og Huginn – til den Internationale Rumstation.
Taler: Anja C. Andersen, professor i Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Instituttet og præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU)
Foredraget præsenteres af SNU i Rundetaarn i forbindelse med selskabets 200-års jubilæumsudstilling “Fra forsker til folk”, der kan opleves i Bibliotekssalen fra 17. august til 20. oktober.
SNU-medlemmer får rabat på alle talks tilknyttet udstillingen ved brug af en rabatkode.
Er du medlem? Kontakt SNU for mere information om rabatkoden.
SNU blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 med ambitionen om at give alle mulighed for at høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi. Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, fysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident.
Udstillingen er støttet af
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Carlebergfondet, Ticra Fond, Torkil Holms Fond, Topsoe og Ørsted.