Åbent i dag kl. 10-18

Et lille Big Bang med Albert Sneppen

Dato
11.12.2024
Tid
19:00
Pris
80 kr.

Et lille Big Bang med Albert Sneppen

Tag med astrofysiker og ph.d.-studerende Albert Sneppen gennem nogle af astrofysikkens nyeste fremskridt, når han deler ud af sine opdagelser om Universet – ikke mindst den nyeste, der er blevet gjort på toppen af Rundetaarn.

Når Albert Sneppen skal tænke store tanker, har han fået lov til at besøge Rundetaarn efter lukketid og gå op i Observatoriet. Her finder han ro og inspiration højt hævet over byens tage. Og her har han taget afgørende skridt mod sin nyeste opdagelse af det øjeblik, hvor atomkerner og elektroner samlede sig og blev til guld og andre grundstoffer.

Det er ikke første gang, den unge astrofysiker og ph.d.-studerende ved Niels Bohr Institutet gør sig bemærket med skelsættende opdagelser. I 2021 fandt han ud af, hvordan sorte hullers tyngdekraft kan bøje lysets baner, og et par år senere nåede han frem til, hvordan det så ud, da to neutronstjerner stødte sammen i en fjern galakse for 150 millioner år siden.

Begge dele har han tidligere fortalt om i Rundetaarn, og nu inkluderer han sin nyeste opdagelse, når han gæster tårnet til ”Den Astronomiske Time” i december. Hans oplæg vil være en lille rejse igennem nogle af astrofysikkens nyeste fremskridt omkring sorte huller, deres dannelse og Albert Sneppens nyeste opdagelse. Sneppen har fundet frem til det øjeblik, hvor det mindste sorte hul i universet, der endnu er blevet observeret, blev født – et øjeblik, han også beskriver som et lille Big Bang.

Historien om en enorm ildkugle

Teleskoper spiller også en vigtig rolle for Albert Sneppens nye opdagelse. Et internationalt forskerhold ledet af Sneppen brugte nemlig data fra teleskoper over hele verden for at kunne følge udvikling af den enorme ildkugle, der opstod samtidig med det sorte hul. Da Jorden roterer, kan hvert teleskop kun se begivenheden i en begrænset periode, men ved at kombinere observationer fra teleskoper i Australien, Sydafrika, Sydamerika og rumteleskopet Hubble kunne Sneppen og hans forskerhold skabe en sammenhængende historie om eksplosionen.

Det er denne historie, som Albert Sneppen fortæller til ”Den Astronomiske Time”. Her er det også muligt at købe hans nye bog ”Sorte huller”, hvor Albert Sneppen sammen med Jonas Kuld Rathje, chefredaktør på Illustreret Videnskab, går på jagt efter universets smukke hemmeligheder.

Foredraget er en del af Rundetaarns populære arrangementsrække ”Den Astronomiske Time”, der handler om rummet og den måde, vi opfatter det på. Det foregår én onsdag om måneden i vinterhalvåret, og i klart vejr er der også mulighed for selv at kigge ud i himmelrummet fra teleskopet i Observatoriet på toppen af tårnet før og efter oplægget.

Observatoriet er åbent fra kl. 18 og kan besøges før eller efter oplægget, der varer omkring en time inklusive spørgsmål. Observatoriet lukker ligesom Rundetaarn kl. 21.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.