Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Alt omkring os er kemi
Alt omkring os er kemi
Mød Morten Meldal, der i 2022 modtog Nobelprisen i kemi for sin opdagelse af ”klikkemi”, når han gæster tårnet til en talk om kemiens verden.
Det er kemi, når vi ser på konsekvenserne af global opvarmning, det er kemi når vi skal foreslå holdbare løsninger til disse konsekvenser.
Vores opførsel, vores følelser og tanker og vores sociale interaktioner er alle baseret på molekylers interaktioner med receptorer, af hvilke nogle har eksisteret siden dinosaurer regerede vores klode.
Hvis alt er kemi, og det er det, så er det vitalt at det inkluderes i vores børns curriculum. Kemien er en tredimensionel verden vi kan animere og vise børnene, uden at det skal være svært at forstå.
Kemien vil blive sat i et Nobelt perspektiv, mens mennesket ændrer jordens overflades kemiske sammensætning i uhørt accelererende tempo.
Taler: Morten Meldal CECB, Kemisk Institut, Københavns Universitet.
Uddeling af Kirstine Meyers Mindelegat og H.C. Ørsted Bronzemedalje
På aftenen vil Morten Meldal desuden overrække Kirstine Meyers Mindelegat til en ung lovende forsker.
Meldal modtog selv Kirstine Meyers Mindelegat i 1988, og det var hans første forskningspris.
Kirstine Meyer er en af de fremhævede videnskabspersoner i udstillingen “Fra forsker til folk”.
På vegne af Selskabet for Naturlærens Udbredelse overrækker Anja C. Andersen H.C. Ørsted Bronzemedalje til én, der har ydet en særlig indsats inden for forskningsformidling.
Fra forsker til folk
Foredraget præsenteres af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) i Rundetaarn i forbindelse med SNUs 200-års jubilæumsudstilling “Fra forsker til folk”, der kan opleves i Rundetaarns Bibliotekssal fra 17. august til 20. oktober.
SNU-medlemmer får rabat på alle talks tilknyttet udstillingen ved brug af en rabatkode.
Er du medlem? Kontakt SNU for mere information om rabatkoden.
Udstillingen er støttet af
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Carlsbergfondet, Ticra Fond, Torkil Holms Fond, Topsoe og Ørsted.SNU blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 med ambitionen om at give alle mulighed for at høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi. Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, fysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident.