Åbent i dag kl. 10-20

450-året for Tycho Brahes bog om den nye stjerne

Dato
10.05.2023
Tid
19:00 - 22:00
Sted
Bibliotekssalen
Pris
60 kr.

450-året for Tycho Brahes bog om den nye stjerne

Oplev tre kapaciteter inden for renæssancen og dens videnskabshistorie, når Forum for Renæssancestudier og Center for Dansk Nylatin i samarbejde med Rundetaarn inviterer til en aften om Tycho Brahes skelsættende bog ”De nova stella”, der udkom i maj 1573.

En sen novemberaften i 1572 fik den unge astronom Tycho Brahe øje på det, han måtte tro var en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia. Først året efter, i 1573, udkom imidlertid den bog, hvor han præsenterer sin banebrydende opdagelse for offentligheden. Det vides ikke, præcis hvornår bogen udkom, men to breve, der står som forord i bogen, er dateret den 3. og 5. maj 1573, så det skulle være sikkert nok at fejre bogens 450-årsdag netop i maj.

I samarbejde med Rundetaarn inviterer Forum for Renæssancestudier ved Aarhus Universitet og Københavns Universitet samt Center for Dansk Nylatin derfor til en spændende aften om Tycho Brahe og hans bog, der i en kort version af den meget lange latinske titel er kendt som ”De nova stella” eller ”Om den nye stjerne”, og som er intet mindre end en klassiker i astronomiens historie.

Tråde til Rundetaarn

Aftenen byder på oplæg af tre virkelige kapaciteter inden for renæssancen og dens videnskabshistorie. Professor emeritus Helge Kragh fra Niels Bohr Institutet sætter således Tycho Brahes tanker ind i en videnskabshistorisk ramme, hvorefter Morten Fink-Jensen, der er lektor ved Saxo-Instituttet og universitetshistoriker for Københavns Universitet, fortæller om de religiøse og astrologiske sider af Tycho Brahes virke.

Endelig vil Peter Zeeberg, der er seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, give en nøjere præsentation af bogen. Peter Zeeberg er en af kræfterne bag oversættelsen og udgivelsen af den faksimileudgave af ”De nova stella”, der udkom på Syddansk Universitetsforlag sidste år, og som indeholder den første komplette oversættelse af bogen til dansk.

Arrangementet foregår i Rundetaarn, der gennem århundreder var centrum for dansk astronomi. Rundetaarn blev oprindelig kaldt Københavns Kongelige Stjerneborg og videreførte både tanker og indretning fra det ene af Tycho Brahes observatorier på Hven.

I anledning af jubilæet vil der være mulighed for at se et lille udvalg af Tycho Brahe-relaterede effekter fra Rundetaarns astronomisk-historiske samling, der normalt er lukket for offentligheden.