Bemærk: Bibliotekssalen og udstillingen “Koralvæsen” lukker kl. 18:30 den 6. november grundet særarrangement i salen.

Åbent i dag kl. 10-21
Observatoriet kl. 18-21
Foto: Valerie Collart

Sculpture to Sculpture

Dato
08.05.2021
-
04.07.2021
Sted
Bibliotekssalen
Pris
Inkluderet i alm. entré - husk Coronapas

Sculpture to Sculpture

Udstilling af skulpturelle værker skabt af danske og internationale kunstnere.

“Sculpture to Sculpture” ærer skulpturen som form, tilgang og værk med afsæt i billedhugger Willy Ørskovs skulpturteorier. De deltagende kunstnere er særligt inviterede grundet deres individuelle og forskellige tilgange til den tredimensionelle skulptur eller en abstrakt fortolkning af denne. Udstillingen med værker af Tina Maria Nielsen, Milena Bonifacini, Julie Stavad, Valerie Collart og Carl Emil Jacobsen formidler samtidskunst af høj kvalitet på tværs af generationer og faglige baggrunde.

Kunstnerportrætter

Den første i rækken af fem kunstnerportrætter med Milena Bonifacini.

“Jeg er helt klar over at min kunst ikke er levende, men for mig er den levende”

Hør, i denne video, Milena Bonifacini fortælle om den åbenbaring hun fik da hun gik fra at male på fladen, til at lave rummelige skulpturer i papmaché. Den nye verden det åbnede for hende som kunstner og hvordan hun ønsker at publikum skal træde helt ind i hendes verden, når de ser hendes kunst. Milena er filmet i sit atelier på Fyn.

Anden film i rækken er med kunstner Valerie Collart.

“Jeg vil ikke kalde mig selv fotograf, men jeg bruger ofte fotografiet til at udvikle en billedbaseret repræsentation af den skulptur, jeg arbejder på i mit atelier. Det spændende ved fotografiet er, at her kan afskære skulpturerne fra beskuerens fysiske rum og anbringe dem på denne kunstige scene.”

Kunstner Valerie Collart arbejder med fotografi og skulptur i hendes kunst. Interessen for skulptur og drapering fik hun fra billedhugger Auguste Rodin, da hun oplevede hans forarbejde til skulpturen af Balzac på Museum Rodin i Paris.

Tredje film i rækken med kunstner Carl Emil Jacobsen.

”Jeg tror det er en grundpræmis for al skabelse, at det kræver nedbrydelse. Hvis man ser på processerne i naturen, så er der forfald og nedbrydelse der skaber næring til, at nye ting kan vokse op, og det samme gør sig gældende i skulpturen.”

Kunstner Carl Emil Jacobsen arbejder primært med skulptur og er særligt optaget af arbejdet nedbrydelsen af skulpturen. Det er også et af de grundlæggende temaer på den serie han har med på udstillingen Sculpture to Sculpture i Rundetaarn. Serien hedder Skulptur til skulptur, og består af en række skulpturer, der gradvist er blevet mere og mere nedbrudt fra den primære form. I den nedbrydelse opstår en ny skabelse, den nye form. Carl Emil arbejder desuden med at blande sine egne farver, af sten han finder på marker og efterfølgende knuser så de bliver fint støv, som han kan bruge til at farvelægge sine skulpturer i helt selvskabte farver.

Fjerde film i rækken med kunstner Tina Maria Nielsen.

“Jeg har ikke et decideret tema i mit valg af objekter, men har ofte taget den nære virkelighed, måske ud fra den lavpraktiske indstilling til tingene, at eventyret også kan findes i den nære virkelighed”

Tina Maria Nielsen arbejder med skulpturer og installation, og et gennemgående træk i hendes praksis er afstøbning og aftryk af omverdenen. De materialer hun primært arbejder med er gips, gummi, silikone, paraffin og særligt bronze der er en stor del af hendes praksis. De værker hun har med på udstillingen er 1:1 afstøbninger af en ryghvirvel fra en finhval, et skulderblad og en maxillaknogle fra kaskelothval. – alle tre støbt i bronze.

Program

I forbindelse med udstillingen er planlagt et særligt program, hvor alle events har udstillingens tematik for øje. I perioden vil der være omvisninger i udstillingen, talks med gruppen Topic Talks, koncert samt lerskulptur-workshop for børn. Programmet er skabt i samarbejde med Thorvaldsens Museum, som også er vært for nogle af arrangementerne. Information om arrangementerne opdateres. Se programmet her eller klik på et af arrangementerne herunder.

Femte film i rækken er med kunstner Julie Stavad

“Jeg arbejder med en for for genkendelighed. Mine værker mimer på en måde at være noget, men så er de det alligevel ikke. Det er en slags overlagt forkerthed eller forskudthed”. 

Kunstner Julie Stavad har i sin praksis skulpturen som omdrejningspunkt og hun arbejder med mange forskellige materialer som rustfrit stål, ler og voks. Hendes arbejde kredser altid om objektet, om det er i forhold til andre objekter eller krop og fænomener, så er objektet i sig selv det vigtige. 

Julie er uddannet fra det Jyske Kunstakademi i 2017 og har siden dengang arbejdet som kunstner. 

9. juni: Omvisning i udstillingen med kurator Henriette Noermark med efterfølgende omvisning på Thorvaldsens Museum

17. juni: Koncert med Tobias Elof og Jonathan Bremer

20. juni: Familiedag med skulpturworkshop for børn

24. juni: Topic Talks i Rundetaarn

25. juni: Topic Talks på Thorvaldsens Museum

 

“Sculpture to Sculpture” har fokus på form, materialitet og taktilitet og værkernes dialog med hinanden, med kroppen og de besøgendes sanser, mens de eksperimenterer med det ugenkendelige versus det genkendelige. De går desuden i dialog med billedhugger og professor Willy Ørskovs filosofiske og konsekvente teorier om, hvad en skulptur er eller kan være. Willy Ørskov skriver om “den åbne skulptur”, at skulpturen ikke bør referere til noget konkret, men til hele verden og at skulpturen kan formulere det, sproget ikke formår.

Støttet af Statens Kunstfond og L.F. Foghts Fond.

Tilmeld dig Rundetaarns nyhedsbrev

Få viden, inspiration og seneste nyt om tårnet, udstillinger og aktiviteter i din indbakke.