Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Den hule kerne
Bag de små nicher i Sneglegangen gemmer Rundetaarns hule kerne sig. Den hule kerne er en lang muret cylinder, som strækker sig fra bunden til toppen af tårnet, hvor der i dag er en vindeltrappe.
En enkelt af nicherne er åben, og du er velkommen til at træde ind på glaspladen og kigge ned i dybet. Det ser farligt ud, men bare rolig – det er fuldstændig sikkert.
Net af trekanter
I 1760’erne begyndte man at opmåle Danmark for at lave det første præcise kort, der dækkede hele landet. Landmålingen var dengang en sidegren af astronomien, og Rundetaarn var derfor centrum for arbejdet.
Om sommeren var landmålerne i gang ude i landet, og om vinteren rentegnede de deres kort. For at kontrollere målingerne lagde de et net af trekanter ud over Danmark med udgangspunkt i Rundetaarns hule kerne. Kernen blev derfor Danmarks geografiske nulpunkt.
Kordreng faldt ned
Sneglegangens små nicher stod formentlig oprindelig åbne, men var længe muret helt til. Der var kun åbent ind til kernen i et brænderum længere oppe i tårnet. Søndag den 27. juni 1880 legede den 12-årige kordreng August Nielsen gemme med en kammerat, mens præsten var i gang med sin prædiken i Trinitatis Kirke.
Fra åbningen i brænderummet faldt han 25 meter ned, men slap lykkeligvis med nogle hudafskrabninger og et par løse tænder. Først næsten et døgn efter blev han fundet, og der blev hugget hul i muren i bunden af tårnet, så han kunne komme ud. Når du står inde i kernen, kan du over dit hoved se den åbning, August Nielsen faldt ud af.
Herunder kan du lytte til Rundetaarns lydfortælling, om dengang August Nielsen forsvandt i tårnet.
Et underjordisk Rundetaarn
Man ved ikke med sikkerhed, hvad den hule kerne har været brugt til. Man har gættet på, at den har fungeret som en art kikkert, eller at den er lavet som et nedløbsrør til regnvand. Helt praktisk er det her, man har fæstnet de store jerndragere, som holder sammen på tårnet, og som du kan se derinde.
Motivet med en hul kerne er kendt fra fæstningen i den svenske by Varberg, som dengang var dansk. Her byggede man en underjordisk kanonrampe, som ligner et lille Rundetaarn, og hvor den hule kerne fungerer som lyskilde.