Taquile – et selvportræt

Peruvianske højlands indianere kaster sig ud i den digitale tidsalder og skaber et usædvanligt fotografisk selvportræt.
Udstilling i Rundetaarn 28. oktober til 26. november 2006

Taquile er en ø på 6 km2, der ligger i Titicacasøen i Andesbjergene/Peru.
Øen er et populært turistmål, og hvert år optræder taquileñerne på tusinder af turistfotos, som de sjældent selv for at se.
I juli 2005 fik befolkningen selv mulighed for, med egne kameraer, at udtrykke sig visuelt via fotografi og design.
Det skete i samspil med fotograf Niels Ole Sørensen og grafisk designer Annegrete Mølhave, initiativtagerne til projektet.

Et sjældent indblik i øsamfundets hverdag
”Taquilenerne har demonstreret kundskaber i billedekomposition, foto teknik og valg af motiv på et niveau, der har imponeret selv professionelle fotografer. Som helhed giver billederne et intimt indblik i øsamfundets farvefulde hverdag, som en udenforstående turist ikke har mulighed for at opleve”, siger Annegrete Mølhave om udstillingen i Rundetårn.

Mød taquileñerne i Rundetårn
Øens quechua-indanske befolkning er karakteriseret ved deres traditionsrige og verdensberømte tekstil design, og derfor er øen blevet udnævnt som international kulturarv af UNESCO i 2005,

Seks taquileñere deltager i kulturelle arrangementer i forbindelse med udstillingen, såsom koncert, et københavnsbaseret fotoprojekt, fotojam, foredrag og tekstilworkshops med danske designskoler og folkeskoler.

De fotografiske selvportrætter kaster nyt lys på udviklingsproces
Størstedelen af turismen på Taquile organiseres og kontrolleres økonomisk af turistbureauer på fastlandet. Denne organisering efterlader taquileñerne i en passiv rolle, som statister i turisternes oplevelse.

I samarbejde med et dansk udviklingsprojekt, et allianceprojekt mellem de danske organisationer Axis www.axisngo.dk, Ibis, www.ibis.dk og DIB www.dib.dk arbejder taquilerñerne for en styrkelse af deres øsamfund, herunder på at sikre en større kontrol med turismen. Det udstillede fotografiske selvportræt tilføjer en kunstnerisk dimension til denne udviklingsproces.

Taquile – et selvportræt støttes af

Iberia, som venligst har finansieret taquileñernes rejse til Danmark

Augustinus Fonden
Grosserer L.F. Foghts Fond
Center for Kultur og Udvikling (CKU)
Allianceprojektet på Taquile (Axis, Ibis, DIB)
Den peruvianske ambassade i Stockholm
PromPeru